Kakaowe muffiny z daktylami i dżemem rabarbarowym

Ładne prawdą? A jakie smaczne!
Idealne do kawy na śniadanie. 

Składniki:
suche:
szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 2 łyżki kakao, najlepiej decomoreno, szklanka cukru, ok.100 g gorzkiej czekolady - startej, 4 łyżki dżemu rabarbarowego albo innego
i ok. 10 pokrojonych daktyli
mokre:
80 ml oleju, 3 jajka, ok. 100 ml śmietany gęstej, kwaśnej, może być też jogurt grecki

Wymieszać składniki suche w jednej misce, ale tylko z połową podanej czekolady, mokre w drugiej, teraz wymieszać obydwie ale tak nie do końca - na odwal. Potem dodać daktyle.
Masę włożyć do foremek (powinno wyjść ok. 12-15), a na wierzch wysypać pozostałą czekoladę. Piec w 175 st. C przez 25 do 30 minut, ale nie dłużej, bo wyjdą za suche.


Komentarze