Sałatka zimowa (pieczone buraczki, marchewki i kasza pęczak)


Kolejny mój hit kulinarny, sałatka jest megapyszna, zdrowa, bo buraki i kasza rewelacyjnie podkręcają trawienie, a czerwona fasola uzupełnia białko. I jeszcze te kolory!
Najlepsze jest to, że piekę buraki i marchewki najczęściej wtedy, gdy robię jakieś ciasto albo muffiny :)

Składniki:
2 buraki, upieczone w folii aluminiowej;
3 marchewki, też upieczone w folii,
pół szklanki suchej czerwonej fasoli albo puszka gotowej,
szklanka kaszy pęczak, do ugotowania,
kilka liści sałaty, najlepiej rzymskiej,
ewentualnie – suszone płatki czosnku,
sos: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki musztardy, trochę soku z cytryny, sól, pieprz,
majeranek

Najpierw trzeba upiec buraki i marchewki, najlepiej zrobić to przy okazji pieczenia ciasta/ciastek. Warzywa wyszorować i każde zawinąć w folie aluminiową, wsunąć do pieca na blasze, po 40 minutach powinny być miękkie. Gdy ostygną, obrać, skóra powinna sam odchodzić o reszty, pokroić i wrzucić do miski. Dalej dodać sałatę, ugotowany pęczak, fasolę (namoczyć na noc, potem ugotować z dodatkiem sody oczyszczonej, sól dosypuje się pod sam koniec gotowania). Polać sosem, doprawić, posypać płatkami czosnku i gotowe.



Komentarze