Klasyczny pasztet warzywny (z włoszczyzny) ze śliwką

Wygląda tak. A czemu klasyczny? Bo z majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, cynamonem i śliwką właśnie. Był tak smaczny, że nawet moi rodzice (cali z mięsa) zajadali się nim a nie wiedzieli co jest w środku. Idealny do świeżego pieczywa i chrzanu.


Składniki:
marchewka, pietruszka, pół selera, por, 2 cebule, kilka suszonych śliwek;
przyprawy: ziele angielskie, 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, łyżeczka lubczyku, majeranku, tymianku, po pół łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej, sól, 2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju kokosowego, 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej, do ugotowania, pół szklanki mąki gryczanej

Kaszę ugotować, warzywa, prócz cebuli - ją na piórka, zetrzeć na tarce. W rondlu albo na dużej patelni rozgrzać olej, chwilę podgrzać z wędzona papryką i dodać wszystkie warzywa i przyprawy, można delikatnie podlać wodą, poddusić, by nieco zmiękły. Następnie trzeba wyłowić ziele i listki, dodać kasze jaglaną, mąkę i wszystko zmiksować ręcznym blenderem, dodać mąkę, wymieszać i skosztować. Doprawić w razie potrzeb, masa powinna być pikantna. Do formy keksowej wyłożyć ponad połowę masy, powciskać śliwki, wyłożyć resztę i wsunąć do pieca nagrzanego do 170 st. C na jakieś 30-40 minut. Wymiata na ciepło i zimno.

Komentarze