Klopsy z tofu

Zainspirowana klopsami z Jadłonomii postanowiłam zrobić podobne, ale zamiast bułki tartej dodałam mąkę gryczaną, a i zjadłam je inaczej – nie w sosie ze spaghetti ino na kanapkach, a wpierw wprost z patelni. Dobre to było, choć przesadziłam z ilością ostrej musztardy. Polecam, bo to proste!

Składniki na jakieś 8-10 sztuk kulek wielkości piłeczki pingpongowej:

kostka tofu, 3 łyżki mąki gryczanej, łyżeczka wędzonej papryki, 3 łyżki sosu sojowego, spora łyżka musztardy, odrobina soli i pieprzu, ciutek tymianku albo rozmarynu

Wszystko wrzucić do miski i zblendować, potem ulepić kulki i smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym albo kokosowym. Wystarczy po minucie z każdej strony, zarumienią się i gotowe.

Polecam w bułce z dodatkiem awokado. Am!



Komentarze