Naleśniki czekoladowe
szklanka mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, jajko,
3 łyżki kakao ciemnego, woda przegotowana albo gazowana, odrobina proszku do pieczenia
sos: łyżka masła, ok. 100 g ciemnej czekolady, pokrojonej, łyżka kremówki i 2 łyżki cukru pudru
odrobina mleka w proszku
Suche składniki przesiej przez sito, dodaj jajko i pół szklanki wody, zmiksuj, gdy będzie za gęste dodaj wodę i znowu zmiksuj. Odstaw na pół godziny, by gluten popracował.
Znowu wymieszaj i zacznij smażyć na oleju, najlepiej na specjalnej patelni do naleśników – inaczej rozchodzi się nań ciepło i ma nieprzywierającą powłokę.
Naleśniki są świetne z kremowym serkiem i musem malinowym. Dają radę też z bananem i prażonym jabłkiem z dodatkiem cynamonu.
Na koniec polej sosem czekoladowym, wystarczy włożyć składniki do rondelka i chwilę podgrzać, by się rozpuściły.
Jutro wjadą na śniadanie!
OdpowiedzUsuńrób, jedz, niech rośnie :)
OdpowiedzUsuńusmaż też na zapas - jutro dodam przepis na tort z nich, z takich jednodniowych :)