Naleśniki czekoladowe

Najlepsze naleśniki na słodko jakie jadłam, przepyszne, lekkie, delikatne, nie za słodkie, a zarazem mocno czekoladowe i z musem malinowym i kremowym serkiem urywały. Normalnie urywały!


Składniki:
szklanka mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, jajko,
3 łyżki kakao ciemnego, woda przegotowana albo gazowana, odrobina proszku do pieczenia
sos: łyżka masła, ok. 100 g ciemnej czekolady, pokrojonej, łyżka kremówki i 2 łyżki cukru pudru
odrobina mleka w proszku

Suche składniki przesiej przez sito, dodaj jajko i pół szklanki wody, zmiksuj, gdy będzie za gęste dodaj wodę i znowu zmiksuj. Odstaw na pół godziny, by gluten popracował.

Znowu wymieszaj i zacznij smażyć na oleju, najlepiej na specjalnej patelni do naleśników – inaczej rozchodzi się nań ciepło i ma nieprzywierającą powłokę.

Naleśniki są świetne z kremowym serkiem i musem malinowym. Dają radę też z bananem i prażonym jabłkiem z dodatkiem cynamonu.


Na koniec polej sosem czekoladowym, wystarczy włożyć składniki do rondelka i chwilę podgrzać, by się rozpuściły.

Komentarze

  1. rób, jedz, niech rośnie :)
    usmaż też na zapas - jutro dodam przepis na tort z nich, z takich jednodniowych :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz