Pasztet z czerwonej soczewicy z orzechami włoskimi

Wygląda trochę jak zaschnięte błoto, ale nim nie smakuje (chyba :)) - dzięki kuminowi i kolendrze ma orientalny smak. Idealny do pieczywa, na przekąskę do sałatki.


Składniki na średnia formę tortową albo blachę keksową:
2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, czyli nieco więcej niż jedna suchej;
pół szklanki kaszy jaglanej suchej, do ugotowania;
2 cebule, 2-3 łyżki sosu sojowego, łyżeczka wędzonej papryki, odrobina gałki muszkatołowej i cynamonu, 3 łyżeczki kuminu rzymskiego, 2 łyżki kurkumy, 3 łyżeczki ziaren kolendry, dwie garści orzechów włoskich, sól, pieprz, kilka łyżek oleju kokosowego, 3 łyżki mąki gryczanej.

Ugotowaną kaszę wymieszać z ugotowaną soczewicą, poszatkować cebulę i podsmażyć na
rozgrzanym oleju kokosowym razem z kuminem, kolendrą, papryką, kurkumą - dwie pierwsze przyprawy powinny być utłuczone w moździerzu. Dodaj cebule do masy, resztę przypraw też, zmiksuj ręcznym blenderem. Na tym etapie powinno się próbować, gdy za mało słone dodać sól albo sos sojowy, gdy za łagodne, to albo pieprz albo ostra papryka. Na koniec dodać pokrojone orzechy włoskie i wyłożyć masę do formy, piec ok. 40 minut w 180 st. C. I gotowe.

Komentarze