Przejdź do głównej zawartości

Ciasto serowe ze śliwkami!


Ciasto fajne, lekkie, chrupiące, wyczuwalnym smakiem białego sera.
Masa jest dość uniwersalna, można jej użyć, dodając cukier, do ciasta owocowego, więcej soli i przyprawy do tarty,
albo zawinąć jak cienkie paluszki i posypać grubą solą, kuminem, sezamem…
Ponadto nie dodaje się masła, cały tłuszcz jest z sera – czyli jest dietetycznie. No prawie :)

Składniki na bazę słodką:
kostka białego tłustego sera ok. 200 gram,
i tyle samo mąki białej, może być pełnoziarnista,
jajko,
pół szklanki cukru,
odrobina proszku do pieczenia i soli,
ewentualnie szczypta cynamonu

Wszystkie składniki zagnieść i ostawić na jakiś kwadrans (klasycznie – gluten musi popracować), a potem 2/3 kuli rozwałkować
i wyłożyć formę do pieczenia, użyłam klasycznej tartowej formy. Na to ułożyć owoce, w tym przypadku śliwki, a na wierzchu ułożyć kratkę - z reszty rozwałkowanego ciasta.
I do pieca na 30 minut do 180 st. C. Polecam!



Komentarze