Pieczone brzoskwinie z płatkami gryczanymi

Mamy jesień i według medycyny chińskiej powinniśmy zrezygnować
z jedzenia surowych owoców, bo zaśluzowują, bo osłabiają odporność…
i lepiej sięgać po duszone i pieczone jabłka, gruszki, brzoskwinie, nektarynki, także banany. Dla mnie bomba, zwłaszcza że zawsze są
z dodatkowym słodkim dodatkiem. W tym przypadku użyłam syrop klonowy, który wymieszałam z moimi ulubionymi płatkami gryczanymi. Mieliście okazję ich spróbować? Mam nadzieję, że tak,
bo inaczej musiałabym was zaprosić na pieczone owoce z gryczaną kruszonką.

Składniki na dwie porcje:
2-3 brzoskwinie, 3 łyżki masła albo 3 łyżeczki oleju kokosowego, pół szklanki płatków gryczanych, 4 łyżki syropu klonowego albo miodu płynnego, ciutek soli himalajskiej, ewentualnie cynamon, ciutek ostrej papryki

Brzoskwinie umyć, przekroić, wyjąć pestki a w ich miejsce nałożyć farszo-
-kruszonkę – wymieszaną z wyżej podanych składników. Połówki układać
w naczyniu żaroodpornym albo na blasze, wsunąć do pieca nagrzanego
do 180 st. C na jakieś 30 minut. I zajadać, tylko do zdjęcia posypałam cukrem pudrem – potem go zmyłam.

Komentarze