Chlebek cukiniowy

Bardzo dobry, soczysty, sycący. A jedzony – jak w moim przypadku
– z dodatkiem pasty z białej fasoli, musztardy i majeranku były powalające.

Przygotowanie chlebka jest na maksa proste. Przepis jest na bazie ciasta marchwiowego, ino nie ma ani odrobiny cukru.

Składniki:
mała cukinia – starta na tarte,
1 jajko,
1/3 szklanki oleju roślinnego,
szklana mąki z ciecierzycy i pół szklanki pszennej,
ząbek czosnku,
2 łyżeki tymianku,
łyżeczka soli,
odrobina pieprzu,
ciutek sody i proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tartce, posyp solą i odstaw. W tym czasie zmiksuj jaja
z olejem. Odciśnij sok z cukinii i dodaj do mokrej masy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, a następnie dosyp suche składniki. Zamieszaj do połączenia składników i włóż do blachy. Najlepiej sprawdzi się keksówka. Piecz ok. 30-40 minut w 180 stopniach.

Komentarze