Kruche z żurawiną i serkiem

Lekkie, odświeżające i nie zbyt słodkie
– idealnie komponuje się z kawą z dodatkiem cynamonu i imbiru.

Ino skąd teraz wziąć świeżą żurawinę? Ja miałam w kuchni (dziękuję), a wam polecam skorzystać z takiej słoiczkowej albo zastąpić ją innym dżemem. Jest tylko jeden warunek
– ma być kwaśny, cierpki, by dopełniał smak delikatnego sera i przełamywał słodycz.

Składniki:
spód: ok. 50 gram masła, szklanka mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, odrobina soli, 2 łyżki zimnej wody
farsz: ok. 5-7 łyżek dżemu, 200 g serka białego (użyłam bielucha), 1/4 szklanki cukru pudru, jedno jajko, odrobina soli

Z masła, mąki i wody zagnieć ciasto. Gdy będzie zbyt kruche, dodaj ciutek wody, gdy zbyt leiste – mąki.  Wyłóż na blachę i wstaw do lodówki.
Teraz porządnie wymieszaj ser, jajko, cukier ze sobą. Można użyć miksera, wtedy lepiej się połączy.
Wyjmij formę w lodówki, na spód nałóż masę owocową, na to serową i wsuń do pieca nagrzanego do 180 st. C na 20-25minut. A potem, wiadomo. Zjadaj!

Komentarze