Lekka i pożywna sałatka wiosenna (kiełki i jajka)



Niemal zawsze, gdy myślę o jajku, to od razu widzę kiełki albo szczypiorek, a jak kiełki to – twarożek i jajko oczywiście.
Więc gdy miałam w lodówce wielki pojemnik z kiełkami i w sumie niewiele więcej, wymieszałam to, co było. I jak to się wymieszało, że sałatka zyskała miano klasykiem wiosennym.
Sałatka jest szybka, smaczna i pożywna. W końcu kiełki i jajo to najdoskonalsze produkty, skarbnice zdrowych składników.
Po zimie jak znalazł!

Składniki na 2 porcje:
5 garści kiełków, najlepiej ostrej mieszanki,
5-7 liści sałaty masłowej,
2-3 jajka ugotowane na twardo,
sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany albo jogurtu greckiego, łyżeczka soli, łyżeczka zmielonego pieprzu, można dodać odrobinę musztardy

Jaja ugotować, sałatę i kiełki opłukać. Sałatę porwać, kiełki rozdzielić, położyć na talerzu, na to ułożyć jaja i polać je sosem
z podanych składników. Najlepiej szamać z chlebem na zakwasie z masłem.

Komentarze