Przejdź do głównej zawartości

Szybkie ciasteczka owsiano-miodowe

Tak, tak, są dość jesienne, bo miód i pieczenie (teraz to zgroza!!!) ale na mus nie ma mocnych. Nie można przecież ciągle jeść czekolady, czasami trzeba sięgnąć po miód.

Ale do rzeczy! Oczywiście ciasteczka są bardzo (no dość) zdrowe, bo na miodzie, nie cukrze, na dobrym maśle, z otrębami owsianymi i z mąką owsianą.

Składniki na jakieś 15-20 sztuk, w zależności od wielkości:
3 łyżki miodu, 1 szklanka otrębów owsianych, szklanka maki owsianej, ciutek soli, 4 łyżki masła, odrobina cynamonu.

Ogrzane do temperatury pokojowej masło wymieszać z miodem, dodać suche składniki i zagnieść. Gdy będzie za gęste można  dodać ciut wody albo mleka, a gdy za rzadkie - więcej otrębów albo siemienia lnianego (mielonego).
Masę powinno się łatwo formować w kuli, by je następnie rozpłaszczać na blasze (najlepiej z papierem do pieczenia. Potem wsunąć do pieca nagrzanego do 170 st. C na jakieś 15 minut. I gotowe.
Reklamacji nie uwzględniam, bowiem robiłam je tylko raz i mi wyszły :)

Komentarze