Aromatyczne buraczki w mleczku kokosowym

Kiedy dokładnie zaczyna się wiosna? Gdy są nowe warzywka, pyszne, chrupiące, orzeźwiające, pachnące słońcem. Aktualnie jeszcze możemy o nich pomarzyć, więc panuje zima. A zimą, jak wiemy, jemy korzenie. Najlepiej bardzo aromatyczne i długo duszone, jak to to, co przygotowałam na szybkie jedzonko. Z ryżem jaśminowym sprawdzi się jako obiad, a bez może być drugim śniadaniem w pracy albo przekąską.

Składniki:
3 buraki, obrane i pokrojone niedbale, 2 łyżki utłuczonych ziarenek kolendry, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka imbiru i kminku (u mnie mielony), a także kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego, 3-4 listki laurowe, mleczko kokosowe (ok. 200 ml) i szklanka wody, do podania ryż i nać pietruszki albo kolendry

Na rozgrzany olej, może być roślinny, wrzucam przyprawy, chwile duszę, by wydobyć ich aromat (ten moment najbardziej lubię - karmie zmysły). Dodaje buraki, podsmażam mieszając, a następnie zalewam wodą. Po 15-20 minutach wlewam mleczko i wstawiam wodę na ryż. Gdy ten dojdzie, danie jest gotowe. 

Komentarze