Żółta zupa



Aromatyczna, delikatna, odżywcza. I jeszcze ten kolor – słońce w miseczce.

Składniki:
spora żółta cukinia (jeśli nie zależy ci na kolorze, użyj zielonej)
cebula, 3 ząbki czosnku
łyżeczka wędzonej ostrej papryki
łyżeczka chilli
łyżeczka kurkumy
2 listki laurowe i 3 bobki ziela angielskiego
3 łyżki oleju roślinnego albo kokosowego
3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki octu balsamicznego
skórka otarta z cytryny
do podania – uprażone pestki dyni albo sezamu, ryż jaśminowy i/albo żółta oliwa, czyli wymieszane 3 łyżki oliwy z łyżeczką kurkumy i wędzonej papryki

Do rondla z grubym dnem wlej olej, wsyp suche przyprawy, chwilę podsmaż. Dodaj cebulę, czosnek, następnie pokrojoną na kawałki cukinię. Zeszklij ją, wlej 2 szklanki wody, dodaj ziele i listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu 15-20 minut, odstaw na chwilę do wystygnięcia. Wyjmij ziele i listki, a całość zmiksuj. Dopraw sosem sojowym, octem balsamicznym i skórką cytryny. Zupka komponuje się z ryżem, pestkami, oliwą, a także nacią kolendry i pietruszki.
Pyszna jest na śniadanie.

Komentarze