Płatki z gruszką i syropem jęczmiennym


Chłodno się robi, ciepłego się chce i słodkiego, niekiedy pikantnego. Dlatego najlepiej zjeść coś takiego rano, żeby móc spalić w ciągu dnia. Moje owsianki tudzież gryczanki są bardzo kaloryczne, ale przygotowuję je świadomie – potrzebuję bowiem tłuszczu, węglowodanów, błonnika i białka. Ponadto pasują do kawy rano. W tej pierwszy raz spróbowałam syropu jęczmiennego, który smakuje kajmakiem – ukochanym kajmakiem, którego jednak staram się unikać.

Składniki dla dwóch osób:
spora gruszka, 2/3 pokrojone w kawałki, reszta w plasterki
3 łyżki płatków owsianych i 3 gryczanych
niecała szklanka wrzątku
szczypta soli, pół łyżeczki cynamonu i imbiru
łyżka oleju kokosowego, nierafinowanego
chlust syropu, ile kto chce

Najpierw płatki podprażam w rondelku i zalewam wrzątkiem, dodaję owoce i gotuję dwie-trzy minuty. Dodaję cynamon, sól, imbir i olej, mieszam i odstawiam na kilka minut. Przekładam do miseczek i dodaję gruszkę i wszystko polewam syropem. I gotowe.
Można dodać też siemie lniane albo babkę płesznik.

Komentarze