Sałatka z patelni z rzodkiewką i białym serem


Uwielbiam rzodkiewki, ogórki, sałatę i biały ser, ale jako zmarzluch źle na nie reaguje – zwyczajnie mnie wychładzają. Ponadto rzodkiewka i sałata (głównie masłowa), także szczypiorek są warzywami „krótkiego" dnia, więc najpyszniejsze są jedynie wiosną i jesienią, a wtedy bywa chłodno… Błędne koło. Znalazłam na nie ciepły patent – najpierw duszę kaszę gryczaną, dodaję do niej rzodkiewki, z nimi grzeję danie, a potem dodaję biały ser i z nim podgrzewam. Na koniec wrzucam listki sałaty.

Składniki dla dwóch osób:
2/3 szklanki kaszy gryczanej palonej
6-8 rzodkiewek
ok. 200-250 gram białego sera
kilka listków sałaty, np. masłowej albo rzymskiej
sól, pieprz
ewentualnie – szczypiorek i ogórek

do tej sałatki dodałam kilka łodyżek brokuła, który zalegał w lodówce – sprawdził się

Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wsypują kaszę gryczaną i chwilę ją prażę. Zalewam ciepłą wodą do przykrycia, dodaję sól i pieprz. Co jakiś czas mieszam. Po 10 minutach dodaję przekrojone na połówki rzodkiewki (teraz dodałam też brokuł), mieszam i podgrzewam na małym ogniu. Gdy kasza będzie jeszcze twarda, dolewam wody. Duszę dalej aż ziarno będzie miękkie, wtedy kładę na wszystko kawałki sera i przykrywam pokrywką, ale już zdejmuję patelnię z gazu.
Podawaj z zieloną sałatą, ewentualnie ze szczypiorkiem i ogórkiem.


Komentarze