Chlebek jesienny jabłkowo-orzecowy (wegański)


To jedno z moich ulubionych ciasto-chlebków do kawy, wilgotne, puszyste, naszpikowane różnymi smaczkami. Bardzo, bardzo szybko znika!

Składniki:
duże kwaśne jabłko
garść orzechów włoskich i garść rodzynków
3/4 szklanki oleju roślonnego
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki siemienia lnianego – zastępuje jajko
pół łyżeczki soli
łyżka cynamonu i łyżeczka imbiru
łyżeczka proszku do pieczenia i sody
4 łyżki miodu

Jabłko umyć, obrać, pokroić na dość drobną kostkę, zmielone siemie lniane wsypać do małej miseczki i zalać wrzątkiem centrymetr nad proszkiem, zamieszać i odstawić do napęcznienia. Do miski wlać olej, dodać miód i siemnie lniane, zmiksować, a potem wrzucić jabłko i porządnie z nim wymieszać. Dodać suche składniki, wymieszać, dodać orzechy i rodzynki, znowu wymieszać. Ciasto przełożyć do formy tzw. keksówki i piec ok. 40 minut w 180 st C.
Zjadać ciepłe, najlepiej polane miodem albo syropem jęczmiennym.

Komentarze