Klopsy warzywne

Idealne do sosu pomidorowego i do kaszy albo do sałatki z pieczonych warzyw. Ba, jadłam je też prosto z patelni – dajecie wiarę?!


Składniki:
2 pietruszki, 2 marchewki, 1/4 korzenia selera
pół szklanki suchej kaszy jaglanej
cebula, 4 ząbki czosnku
3/4 szklanki mąki żytniej
przyprawy: listek laurowy, 3 ziela angielskie, czarnych pieprz, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka kurkumy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki syropu z agawy

Warzywa – marchewki, pietruszki i selera – obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, na patelni rozgrzać olej i wsypać paprykę, kurkumę, ziele, listek, czarny pieprz, chwilę podsmażyć i dodać warzywa z włoszczyzny i papryczkę. Dusić ponad kwadrans, w tym czasie ugotować kaszę jaglaną, na innej patelni podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę, a następnie wszystko przełożyć do miski, wymieszać w misce już z mąką. Dosolić, dopieprzyć, wlać sos sojowy i syrop z agawy. Wymieszać, jeśli masa będzie zbyt płynna i nie będą się formować klopsy, dosypać więcej mąki. I smażyć na złoty kolor.
Dobrze się mrożą!

Komentarze