Placki marchwiowe

Na jogurcie naturalnym, z orzeszkami, rodzynkami, odrobiną syropu z agawy, który śmiało można zastąpić miodem.


Skłandniki:
szklanką mąki pszennej
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki siemnia lnianego mielonego
3 łyżki syropu z agawy
2 średnie marchewki, starte
garść orzechów włoskich i garść rodzynków
łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, ciut soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina oleju do smażenia

W większej misce zalej wrzątkiem siemię lniane, tylko do przykrycia proszku. Wymieszaj. Gdy trochę spęcznieje i wystygnie dodaj jogurt, wymieszaj, doda połączone suche składniki – a teraz starte marchewki, pokrojone orzeszki i rodzynki. Wszystko wymieszaj, dodaj odrobinę oleju i smaż na złoty kolor na dobrej, nieprzywierającej patelni – ja używam patelni naleśnikowej.
Jadłam na ciepło i na zimno, na zimno pyszne były polane syropem z agawy.

Komentarze

Popularne posty