Potrawka curry z dyni

I ziemniaków, czerwonej soczewicy i kwaśnego jabłka. Może nie jest to najładniejsze danie, ale jest najpyszniejsze jesienią!

Składniki na 4 duże porcje:
3/4 średniej dyni hokkaido (nie trzeba jej obierać ze skóry)
4 ziemniaki
kwaśne jabłko
cebula, 4 ząbki czosnku
pół szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżki curry
1 łyżka kurkumy
1 łyżka wędzonej papryki
sól, pieprz
Olej, użyłam kokosowego

W dużym rondlu, u mnie wielki kwadratowy gar, rozgrzej olej i wsyp na niego przyprawy, chwilę mieszaj aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię w większa kostkę, jabłko w mniejszą, sypnij soczewicy i chwilę smaż. Dodaj też cebulę podkrojoną na kawałki i czosnek, całe ząbki. Po 5-10 minutach wlej szklankę wody, najlepiej przegotowanej, zmniejsz gaz i przykryj garnek pokrywką. Co jakiś czas mieszaj, dodaj sól, trochę pieprzu. Gdy warzywa i soczewica wchłoną wodę, dolej więcej płynu. Danie jest gotowe, gdy soczewica zmięknie. Potrawkę często podaję z nacią pietruszki albo kolendry, ale akurat nie miałam.

Komentarze