Placki z serka wiejskiego

Pyszne były, puszyste, delikatne, sycące, choć kompletnie nie w moim stylu. Dlaczego? Bo jajko i nabiał, których zazwyczaj unikam przez różne nietolerancje. Tym razem zaszalałam, a co!


Składniki na ok 7-8 placuszków:
małe opakowanie serka wiejskiego,
jajko,
pół szklanki mąki pszennej,
3 łyżki syropu z agawy,
ciut soli
łyżka oleju

Serek zmiksowałam z jajkiem i dodałam mąkę i syrop, wszystko porządnie wymieszałam. Na rozgrzanej patelni rozpuściłam łyżkę oleju słonecznikowego i gdy był gorący zaczęłam smażyć placki. Gdy brzegi się ścinały, przekładałam na drugą stronę i smażyłam jeszcze ok 3-4 minut.
Potem zjadłam z powidłami, syropem, kilka z miodem. Mówię – rewela!


Komentarze