Prosta historia - jarmuż, pomarańcze i kasza jaglana

Wiem, wiem, już wiosna w pełnie, ba - nawet dziś doszłam do wniosku, że mamy początek lata, a ja wyskakuję z zimową sałatką z jarmużem i pomarańczą. Niby tak, ale przepis jeszcze może się przydać. Nie zrażam się krytyką, podaję dokładne ingrediencje i smacznego.


Składniki na sałatkę dla dwóch osób na drugie śniadanie:
5 garści jarmużu,
pół szklanki kaszy jaglanej,
jedna pomarańcza,
pół szklanki ziaren słonecznika albo dyni,
3 łyzki oliwy,
2 łyżki octu balsamicznego,
sól, pieprz, łyżeczka kuminu - może być mielowny

Jarmuż oczywiście umyć, nawet jeśli na opakowaniu widnieje info, że myty - nie ufamy producentom. Po pierwsze modli użyć wody przemysłowej, po drugie - warzywo kisi się w folii, po trzecie - od razu robimy selekcję lisktów. Żółte lepiej odrzucić na kompostownik.
Jarmuż kroimy na łatwiej przyswajalne dla zębów kawałki, zawsze oddzielam twarde i grube łodygi. Do jarmużu dodaję pomarańczę, w cząstki, kaszę ugotowaną, uprażone pestki słonecznika, zalewam sosikiem z oliwy i octu. Doprawiam solą, pieprzem i mielonym kuminem.

Komentarze