Chlebek konopny

Na bazie liści konopi siewnej, ale zamiast nich można użyć oleju konopnego i nadal mieć zbliżony smak. Jaki? Słodko-wytrawny, delikatnie trawiasto-sałatkowy! Supermieszanka.


Składniki:
4 garście liści konopi siewnej, pół szklanki oleju, pół szklanki cukru, szklanka maki, jajko, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki proszku i dosłownie szczypta sody,
ewentualnie kilka orzechów włoskich

Listki umyć i zmiksować w blenderze z olejem, dodać jajko i cukier, a potem połączyć z suchymi składnikami. Wszystko wylać do małej formy (np. keksówki albo może być tortowniczka), wyłożonej papierem do pieczenia albo natłuszczonej i obsypanej mąką albo bułką tartą. I wstawić do pieca nagrzanego do 180 st. c na 35-40 minut. Sprawdzać patyczkiem, jeśli po wbiciu jest suchy, to ciasto jest gotowe.

Komentarze