Ciasto daktylowe z czerwonym pieprzem

Idealne na chłodniejsze dni, bo przyjemnie rozgrzewa od imbiru, cynamonu i pieprzu. Polecam, zwłaszcza gdy w domu zalegają daktyle takie podsuszone. Wystarczą dwie garstki na ciasto.

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki gryczanej,
pół szklanki brązowego cukru,
jajko,
ok. 150 g masła tj. 3/4 zwykłej kostki,
2 garście suszonych daktyli i sok z jednej cytryny,
łyżeczka cynamonu i pół łyżeczki imbiru,
pół łyżeczki czerwonego pieprzu,
łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody i pół łyżeczki soli.

Daktyle wrzucić do małego rondelka i zalać zimną wodą, by je przykryć, dodać sok z cytryny i podgrzewać. Co jakiś czas mieszaj, żeby nie przywarły, bo daktyle mają się przeistoczyć w mus.
W misce zmiksuj masła z jajkiem i cukrem, połącz z suchymi składnikami, a na koniec dodaj mus - najlepiej przestudzony, żeby nie ściąć nim jajek.
Wymieszaj i przełóż masę do formy, ja wybrałam taką do babki, ale wcześniej robiłam w zwykłej keksówce/pasztetówce. Możesz ją wytłuścić albo wyłożyć papierem do pieczenia. I wsuń do pieca na 40 minut w 180 st. C.




Komentarze