Ekspresowe kotleciki z ciecierzycy (z puszki)

Wystarczy ugnieść miękką ciecierzycę, nawet dłońmi i domieszać ulubione dodatki - wybrałam suszonego pomidora i nać pietruszki, ale myślę że z kuminem i żurawiną też będą pyszne.

Składniki:
ciecierzyca z puszki, odsączona i przepłukana,
3 pomidory suszone,
1/3 pęczku naci pietruszki,
mały ząbek czosnku,
3 łyżki mąki gryczanej albo kukurydzianej,
pół łyżeczki siemienia lnianego,
 łyżeczka soli i pieprzu

Ciecierzycę zmiażdżyć, ale niezbyt dokładnie, dodać do niej poszatkowaną nać pietruszki, pokrojone pomidory, ząbek przeciśnięty przez praskę, mąkę, siemię i przyprawy. Połącz dłońmi, uformuj kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz ok. 20 minut w 180 st. C. Kotleciki zjedliśmy do sałatki ogórkowej z  kaszą quinoa. Szybko zniknęły, bo są takie nie zobowiązuje.


Komentarze