Kruche z jabłkiem i maślanymi orzechami włoskimi

Pyszne są takie ciasta, które powstają z potrzeby serca na małe co nieco.
A dokładnie z jednego jabłka (albo gruszki), kilku orzechów, garści pestek słonecznika, cynamonu, syropu jęczmiennego i daktylowego. I soli. Smaki pięknie się dopełniają!

Składniki:
Spód - 5 łyżek masła, szklanka mąki, pół szklanki cukru, jajko, łyżeczka soli
I jabłko pokrojone w plasterki, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, syrop jęczmienny i daktylowy, ile nalejemy, łyżka masła

Ze składników na ciasto zagnieć masę, jeśli będzie za płynna - dosyp mąki, jeśli za twarda - dodaj łyżkę zimnej wody. 2/3 masy wyłóż na blachę i dociśnij, połóż jabłka w plasterkach i orzechy ze słonecznikiem podsmażone na maśle. Posyp cynamonem, polej syropami, przykryj resztą ciasta. Jak? Ja najczęściej ścieram je na tarce od razu na ciasto. Szarlotka będzie dobra po 35-40 minutach w 170 st. C.

Komentarze