Sałatka z liśćmi konopi siewnej


Liście konopi siewnej, quinoa, ogórek i ostra papryczka. I hummus, a na dokładkę łosoś duszony w sosie masala. Puchotka, posmakuje zwłaszcza tym, którzy lubią trawiasty smak. Innych może przekonają wartości odżywcze konopi i quinoa, ilością białka ponoć przewyższają mięso, mają masę witamin i dobrego tłuszczu. A jeszcze innych może skuszą kolory - bosko się prezentuje takie danie.

Ino skąd wziąć liście? Od zaprzyjaźnionych rolników, którzy uprawiają konopie siewna na herbatki albo z herbatek ekologicznych, ale namoczyć je i dodać do kaszy.

Składniki:
pół szklanki quinoa,
5 garści liści konopi,
ogórek typu wąż,
3 łyżki kwaśnej żurawiny (ale nie jest konieczna)
ząbek czosnku,
1/3 papryczki chilli,
sól, pieprz, oliwa, 3 łyżki soku z cytryny

Kaszę ugotować, listki drobno posiekać, inaczej będą drapać i drażnić podniebienie, pokroić ogórka, cienko pokroić papryczkę. Wszystko wymieszać i dodać oliwę, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę,ewentualnie żurawinę.
Podałam sałatkę z hummusem i łososiem, ale np. na śniadanie do pracy sprawdzi się lepiej z migdałami - są mniej aromatyczne, a równie wartościowe.

Komentarze