Sałatka z selerem naciowym

Przygotowuję ją z różnymi kaszami: czasami pęczak, innym razem z jaglaną, a tym razem z quinoa, bo miałam ochotę na hummus. Ta kasza tworzy wyjątkowo dobraną parę z ciecierzycą i sezamem. Zerknijcie, a potem zróbcie sobie na zdrowie.

Składniki:
2 badyle selera naciowego,
1/2 szklanki kaszy,
pół gruszki:
garść żurawiny, ale nie słodzonej!,
garść pestek dyni,
oliwa, sól i pieprz, odrobina soku z cytryny,
pęczek naci pietruszki,
ewentualnie ogórek,
i hummus.


Kaszę ugotować w osolonej wodzie, przepłukać i wystudzoną wymieszać z pokrojonym selerem i gruszką. Dodaj żurawinę, pestki dyni, posiekaną nać pietruszki, ewentualnie ogórka. Wszystko skrop oliwą i cytryną, dopraw do smaku.

Komentarze