Sałatka z pęczaku i ogórków
z orzechami laskowymi


Proponowany miks to kolejna kombinacja sałatkowa na drugie śniadanie – najbardziej takie lubię, które sycą kaszą, orzeźwiają ogórkiem i chrupią orzechami albo pestkami. Oczywiście wszystko posypane listeczkami i drobinkami zieleniny.

Składniki:
1/3 szklanki suchej kaszy pęczak,
3 ogórki gruntowe albo jeden wąż, bez obierania,
kilka łodyżek naci pietruszki i koperku,
garść albo dwie orzechów laskowych,
garść żurawiny albo rodzynek,
oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz

Pęczak ugotowałam, nie bawię się w żadne przepłukiwanie go czy zawiązywanie gara w ręcznik. Zwyczajnie wsypuję ze szklanki na gotującą i posoloną wodę, zmniejszam gaz i gotuję ok. 30-40 minut. Sprawdzam czy ziarna są odpowiednie, mają być miękko-jędrne.
Wystudzoną kaszę mieszam, najczęściej dopiero rano, z pokrojonymi ogórkami, poszatkowanymi orzechami i naciami, doprawiam do smaku. Dorzuciłam jeszcze żurawinę. Pasowałby twardy owczy ser albo męska przyprawa – podsmażony wędzony boczek.

Kasze to u mnie podstawa, zobacz resztę przepisów na kipi kasza

Komentarze