Kruche ciasto w budyniem i dżemem
Pomysł nań powstał, gdy zastanawiałam się co zrobić w budyniem, którego z pewnością nie zjem tak normalnie. Nie jestem fanką budyniów torebkowych, ale akurat w tym cieście fajnie zagrał, bo jego smak podkręcił kwaskowy dżem porzeczkowy. Myślę, że z np. budyń śmietankowy zagra z dżemem malinowym albo truskawkowym.
Ciasto zagniotłam z przepisu tego, połową wyłożyłam blachę i na tym rozsmarowałam dżem i ciepły budyń. Na wierz starłam resztę ciasta, wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 st. C na jakieś 30 minut. Gdy się zarumieniło było gotowe.
Najlepsze było następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.
Ciasto zagniotłam z przepisu tego, połową wyłożyłam blachę i na tym rozsmarowałam dżem i ciepły budyń. Na wierz starłam resztę ciasta, wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 st. C na jakieś 30 minut. Gdy się zarumieniło było gotowe.
Najlepsze było następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz