Kasza jaglana z nektarynką

Kaszę jaglaną można przygotować niemal wszystkimi owocami, bo np. raczej nie chciałabym jej zjeść z kiwi czy granatem. Za pierwszym jakoś nie przepadam, a drugi ma nieco goryczki, jak i jaglana, więc byłoby zbyt gorzkie. Ale w ogóle po co ja to wspominam... zrobiłam bowiem ze słodko-kwaśną nektarynką i posypałam wszystko płatkami migdałów, bo lubię jak coś chrupie.


Składniki dla jednej osoby:
pół szklanki kaszy jaglanej, jedna nektarynka, odrobina soli, cynamonu i łyżka miodu
ewentualnie - odrobina mleka i płatki migdałów.

Przepłukaną kaszę (najlepiej na sitku) wrzuć na wrzącą wodę (jeśli masz pół szklanki kaszy to weź szklankę wody i ciut mleka), dodaj odrobinę soli i zamieszaj. Zmniejsz ogień i przykryj pokrywką, niech się gotuje - mieszaj od czasu do czasu. Gdy zmięknie dodaj owoc i ponownie wymieszaj, gdy już będzie ok, dodaj cynamon. Po przełożeniu do naczynia dodaj miód i ewentualnie posyp migdałami.

Komentarze