Pomidorówka z imbirem i syropem klonowym


Od jakiegoś czasu często dodaję syrop klonowy do pomidorówki, pięknie podkręca smak - daje tę niezwykłą żywiczną słodycz, której często brakuje pomidorom. Szczególnie jeśli używamy tych wiosennych czy z puszki... Wtedy podrasowanie ich jest niezbędne. Ale do rzeczy.

Składniki:
udko z kurczaka, włoszczyzna, puszka pomidorów, ok. 2 łyżek koncentratu, 4 cm świeżego imbiru, 3 łyżki syropu klonowego, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, odrobina tymianku, 2 ząbki czosnku

Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, wrzucić do garnka z wodą, dodać imbir pokrojony w plasterki, czosnek i przyprawy - takie jak do rosołu, gdy woda zacznie się delikatnie gotować dodać udko. Po 30 minutach udko, jedną marchewkę i pietruszkę wyjść - wykorzystałam je do zrobienia farszu do pierogów. Dodać pomidory z puszki i koncentrat, wszystko zmiksować, chwilę podgotować, dodać syrop i można podawać. Najlepiej z cieniutkim makaronem.

Oczywiście bulion można zrobić bez kury, wtedy do warzyw najlepiej dolać odrobinę oleju roślinnego albo kokosowego.

Komentarze