Kurki, kurki, kurki. Z makaronem w sosie śmietanowo-winnym


Są takie dni, szczególnie przed okresem albo na początku jesieni (tak, uważam, że już zagląda do nas chłodnymi porankami i nocnymi mgłami), w które mam ochotę na kilogram makaronu z tłustym sosem śmietanowo-serowym z kapką białego wina i czarnym pieprzem. Wzbogacone o pyszne kurki i świeży rozmaryn. Wszystko w tym daniu gra!

Składniki:
4-5 garści kurek, jeśli są duże, to pokrojonych na mniejsze
ok. 300 g makaronu spaghetti
4 łyżki śmietany gęstej
150 g startego twardego sera, preferuje rubiny
lampka wina do sosu i do nastroju druga
sól, pieprz, świeży rozmaryn

Na patelni podsmażyć kurki, wlać wino, chwilę poddusić, wyłączyć gaz. Ugotować makaron, odlać wodę, ale zachować jeszcze pół szklanki płynu w garnku. Znowu do niego włożyć makaron, dodać kurki z patelni, śmietanę, ser, śmietanę, doprawić pieprzem, wymieszać porządnie. Podawać z rozmarynem. Obiad gotowy w kwadrans.

Komentarze