Brzoskwinie na kruchym cieście pod migdałową kruszonką
Lubię jeść takie owocowe słodkości na śniadanie do kawy, dają mi od razu dużo energii i już później w ciągu dnia nie grzeszę. No przynajmniej bardzo się staram!
Składniki na spód:
łyżka masła
pół szklanki mąki pszennej i 3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru
3 brzoskwinie, podzielone na połówki
łyżka masła
4 łyżki otrębów żytnich i duża garść migdałów podkrojonych na mniejsze kawałki
Z masła, mąki i cukru zagnieść ciasto, jeśli jest za sypkie, dodać łyżeczkę wody. Wyłożyć nim małą blachę, a na wierzch ułożyć przepołowione brzoskwinie bez pestek. Na nie wysypać otręby i migdały z masłem. Zapiec w 180 st.c przez jakieś 20 minut.
Do kruszonki nie dodałam cukru, ale wynagrodziłam sobie syropem owsianym.
Składniki na spód:
łyżka masła
pół szklanki mąki pszennej i 3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru
3 brzoskwinie, podzielone na połówki
łyżka masła
4 łyżki otrębów żytnich i duża garść migdałów podkrojonych na mniejsze kawałki
Z masła, mąki i cukru zagnieść ciasto, jeśli jest za sypkie, dodać łyżeczkę wody. Wyłożyć nim małą blachę, a na wierzch ułożyć przepołowione brzoskwinie bez pestek. Na nie wysypać otręby i migdały z masłem. Zapiec w 180 st.c przez jakieś 20 minut.
Do kruszonki nie dodałam cukru, ale wynagrodziłam sobie syropem owsianym.
Komentarze
Prześlij komentarz