Pasztet z ciecierzycy z resztkami wędlin

Składniki na keksówkę:
Szklanka suchej ciecirzycy, namoczonej w zimnej wodzie na noc,
szklanka wędlin, poskronych i podsmażonych,
cebula, pokrojona i podsmazona,
4 łyżki oleju,
3 łyżeczki kminku,
sól, pieprz, dwa ząbki czosnku,
łyżeczka sody,
4 łyżki mąki gryczanej
Ciecierzycę odcedziłam po namoczeniu i wrzuciłam na gotującą wodę z łyżeczką sody - przyspiesza gotowanie. Gdy była mięciuteńka, jak do hummusu, odcedziłam i wrzuciłam do miski, ugniotłam tłuczkiem i dodałam wędliny, cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i olej. Dosypałam 4 łyżki mąki gryczanej, wymieszałam i przełożyłam do keksówki i zapiekłam, jakieś 30-40 minut w 180 st. C. Zjedliśmy w jeden dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz