Sałatka zimowa z cykorią
Z czarnego ryżu, pomarańczy i cykorii! Prosta, sycąca i pożywna, idealna na drugie śniadanie do pracy – można ją pewnie jeszcze wzbogacić np. smażonym tofu i serwować jako obiad albo kolację. Świetnie smakowo zagrały orzechy nerkowca (wszystkie inne są za twarde).
Składniki na dwie porcje albo jedną słuszną:
szklanka ugotowanego czarnego ryżu,
3 cykorie,
2 pomarańcze,
garść orzechów nerkowca,
oliwa,
gruba sól
Zwykle na noc gotuję ryż (wsypują na wrzątek ok 1/2 szklanki ziaren) i po ugotowaniu, odlaniu wody, zostawiam go do rana w rondlu.
Rano dodaję składniki. Dorzuciłam więc umyte pokrojone 3 cykorie i dwie pomarańcze, dorzuciłam orzechy nerkowca i wszystko polałam oliwą i posoliłam.
Składniki na dwie porcje albo jedną słuszną:
szklanka ugotowanego czarnego ryżu,
3 cykorie,
2 pomarańcze,
garść orzechów nerkowca,
oliwa,
gruba sól
Zwykle na noc gotuję ryż (wsypują na wrzątek ok 1/2 szklanki ziaren) i po ugotowaniu, odlaniu wody, zostawiam go do rana w rondlu.
Rano dodaję składniki. Dorzuciłam więc umyte pokrojone 3 cykorie i dwie pomarańcze, dorzuciłam orzechy nerkowca i wszystko polałam oliwą i posoliłam.
Komentarze
Prześlij komentarz