Daktyle z pastą z orzechów i czekoladą

Daktyle z masłem orzechowym w minutę! www.zielonypapiszon.blogspot.com
Wiem, wiem, że to popularna przekąska, na którą przepis znalazłam w książce Dominiki Wójcik Prosto, pysznie i do pudełka, ale jaka jest autentycznie prosta w przygotowaniu, przy tym pyszna i sycąca, pełna cennych składników odżywczych i kojąca dla duszy. Jest tam smak słodki, tłuszcz, kakao - bajeczny zestaw.
Takie napchane daktyle są idealne na śniadanie do kawy przed śmignięciem do robo na rowerze albo po porannym rozciąganiu.

Jak wykonać? Ekspresowo.
Rozciąć daktyle na pół (ale nie te wstrętne suchary, a najlepiej medjoul albo mozafati) i wyciągnąć pestki, nałożyć do każdej połówki po łyżeczce pasty orzechowej (polecam z migdałów, bo ma lepszy stosunek kwasów tłuszczowych niż bardziej popularna pasta z orzeszków ziemnych) i wszystko posypać pokrojoną gorzką czekoladą albo posypać gorzkim kakao. I gotowe!


AAAA jeśli marzysz o takim daktylach na ciepło, to polecam rozgrzewające ciasto daktylowe z czerwonym pieprzem.cias



Komentarze