Tarta z agrestem. Przepyszna

Testowałam agrest, więc nie kombinowałam, a wykorzystałam sprawdzoną klasykę. Ciasto kruche.
I gdy się piekło z owocami i owoce puściły sok, on bulgotał i się rumienił, wiedziałam że będzie dobrze. Ciasto było świetne, tak było... bo opędzlowaliśmy w mig!


Polecam miłośnikom kwaśno-słodkich smaków.

 Składniki:
200 gramów masła, pół szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka soli i agrest




Z masła, cukru, soli i mąki zagniotłam ciasto, dolałam 2 łyżeczki zimnej wody, żeby było twardsze, bo wiedziałam, że owoce puszczą sok.
2/3 masy wyłożyłam na spód naczynia, położyłam owoce, i przykryłam resztą ciasta, ale nie w całości, a rwąc na kawałki. I wsunęłam do pieca, piekło się 45 minut w 180 stopniach.







Komentarze