Ryż z kalafiora, ale z dużą ilością marchewki
![]() |
Mój comfort food to ryż z kalafiora z orzechami nerkowca i daktylami. |
Mój comfort food to kalafior na ryż z ryżem i nacią pietruszki.
Do dania zwykle dodaję daktyle, orzechy nerkowca i smażę na wędzonej papryce.
Składniki:
kalafior, stary na tarce – cały;
2 marchewki, starte na tarce;
opcjonalnie 3 garście ryżu czarnego;
łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka kuminu;
3 daktyle, drobno posiekane;
garść orzechów nerkowca;
nać pietruszki,
gruba sól
i woda do podlania
W żeliwnej patelni podgrzewam łyżkę oleju, wsypują przyprawy, chwilę smażę i dorzucam ryż i starte warzywa i daktyle, smażę 5 minut i podlewam wodą – ok. szklanki. I duszę, samo się w sumie dusi, po kwadransie sprawdzam czy ryż jest miękki i jaką konsystencję ma potrawa – nie może pływać w wodzie. Często wyłączam gaz i zostawiam na kilka minut pod przykryciem.
Przed podaniem wrzucam orzechy i nać pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz