Tort naleśnikowy – z jabłkami, cynamonem i czekoladą

Składniki:
ok. 6 naleśników, 2 jabłka, 3 łyżeczki cynamonu, kilka kropel soku z cytryny, 3 łyżki cukru
serek bieluch ok. 200 g, szklanka śmietanki kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru.
Jabłka obrałam starłam na tarce, uprażyłam na dużej patelni z dodatkiem cukru i cynamonu, skropiłam sokiem z cytryny. Kremówkę ubiłam mikserem, dodałam cukier, a potem delikatnie wmieszałam serek, można dodać więcej cukru.
Potem naprzemiennie smarowałam białą masą i jabłkami, na wierzch wylałam rozpuszczoną czekoladę z odrobiną masła i cukru (nie jest to konieczne ) i posypałam cynamonem – pięknie dopełnia smak jabłek. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać schłodzone.
Komentarze
Prześlij komentarz